No niin, vaihteeksi sain jotain aikaiseksikin, joten tässä tulee taloesittely Kuninkaanlinnasta kuten lupailinkin. Myöhemmin kenties sitten luostari ja tyrmä. Mutta nyt enemmittä hölinöittä itse asiaan.

*****



Hei, olen Marcus ja toimin tällä kerralla oppaananne. Olen yksi linnan vartijoista ja minulla sattui olemaan sopivasti taukoa, että voin kierrättää teidät nopeasti läpi linnan ja ei sitten laverrella vihollisille kaikki, muuten pääni voi olla vaarassa irrota muusta ruumiistani ja haluaisin niin mielelläni pitää pääni siellä missä se nyt on.

Mutta mars matkaan, aloitetaan pihasta tai oikeastaan ensin kokonaiskuvaa ja sitten piha. No niin sitä kokonaiskuvaa tai pohjakuvaa sitten.








No niin, tällainen pytinki on kyseessä ja sitten siirrymme vähän lähempään esittelyyn ja kuten jo sanoin, aloitamme pihasta ja teemme sitten kierroksen sisätiloissakin, ensin alakerta ja sitten yläkerta. Pitää vain olla jäämättä kiinni, sillä hallitsija ei oikein innostu siitä, että löytää minut sieltä minne minulla ei oikeastaan olisi mitään asiaa.
Mutta nyt se piha.


Mennään tästä sisälle. En muuten suosittele hyppimään tässä, nuo piikit tekevät ikävää jälkeä, jos niihin satuttaa itsensä.


Meillä on täällä eläimiä, josta saamme ruokaa, mutta aina välillä metsälläkin onnistaa ja koko hovi pääsee nauttimaan riistaherkuista.


Tästä pääsee ylös muureille, mutta katsotaan sitä hieman myöhemmin.


Tässä on tallit ja kuninkaan ylpeyden aihe kaksi mitä hienointa sukulinjaa olevaa hevosta Golden ja Blackie, joita kohdellaan kuin kuninkaallisia ikään ja osaavat toisinaan käyttäytyä aika ärsyttävästi, vaikka useimmiten ovatkin oikein mukavia.


No niin mennään tänne muureille ja kurkistetaan vähän paikkoja. Eivät nämä erityisen mukavia ole, mutta ainakin muutamaan paikkaan pääsee suojaan sateelta.


Tämä kaunokainen tässä on Bertha. Richardin isoisoisä sai sen joskus ristiretkillään ollessaan lahjaksi Turkista, kun turkkilaiset yrittivät hieroa rauhaa, mistä ei sitten mitään tullutkaan. Vaikka tämä on vanha, niin tämä toimii yhä, enkä tiedä toista paikkaa, jossa tällainen ase olisi. Näitä kun ei vielä kovin yleisesti valmisteta, mutta tämä ja salskeat miehet ovat täällä kuninkaallisten suojana.
Aseseppämme on kyllä tutkinut tätä jo pitkään, sillä haluaa yrittää valmistaa uuden, kun tämä alkaa tosissaan hajota jo liitoksistaan tai ainakin puuosat alkavat jo lahota.


Täältä tosiaan on hyvät näkymät, kuten pitääkin olla, sillä aina riittää jos jonkinlaisia lurjuksia yrittämään linnan valtaamista ja kuninkaallisten päiviltä päästämistä, mikä tietenkään ei käy laatuun. Näiltä muureilta pääsee molempiin torneihin ja isolle katolle, jos tarve niin vaatii.


Tullaan alas tänne toiselle puolelle, missä on enemmänkin tavaran säilytystä ja aika pieni harjoittelualue, kun ei tämä linna sentään koolla ole pilattu, vaikka seudun hienoin onkin.


Tässä on meidän sepän paja, jossa meidän kaikkien suojavarustukset valmistetaan ja huolletaan. Sama mies tekee myös kenkiä hevosille, kun vain muista töiltään joutaa. Kas mirri on näköjään pesupuuhissa. On kai onnistunut herkuttelemaan lihavalla hiirellä tai rotalla, joita täällä vilisee aikatavalla, vaikka niistä kovasti yritetäänkin päästä eroon.


Tuossa on hevosten suojatamineita odottamassa käyttöä. Niitäkin huolletaan tarvittaessa, kun kärsivät siinä missä ihmistenkin suojat ja hyvä hevonen kannattaa aina suojata, sillä hevoset ovat täälläpäin arvossaan ja niistä pidetään hyvää huolta. Ilman hevosta patikoiminen onkin kovin hidasta. Siksipä täällä hevosvarkaille kohtaakin aika karut oltavat, jos moisesta jää kiinni.
Mutta jatketaan taas matkaa ja mennään sisälle.


No niin, tervetuloa linnan sydämeen, jossa enimmäkseen sattuu ja tapahtuu, eli suureen saliin, jota myös valtakunnan saliksi nimetään. Se mitä sitten muissa huoneissa tapahtuu, jääköön niiden seinien sisäpuolelle, sillä se ei meille oikeastaan edes kuulu. Suotakoon kuninkaallisille ja heidän hovilleen omat ilonsa ja huvinsa.







Oi, anteeksi. Olen pahoillani, jäin rupattelemaan Veli Ignatiuksen kanssa, joka on nuoren prinssin yksi vanhimmista ja parhaimmista ystävistä. Etten sanoisi peräti ainoa, jos Blackieta ja kaunista Mariaa ei lasketa lukuun.
Jatketaampa sitten taas.


Tässä on keittiö, jossa kaikki suussasulavat herkut valmistetaan pitoja varten.




Kuninkaallinen työhuone, jonne harvat ja valitut pääsevät pelaamaan shakkia tai uhkapelejä. Mutta mennään yläkertaan, sillä armollinen kuninkaamme tuskin ilahtuu löytäessään minut täältä.


Yksinkertainen ja mukava huussi kuninkaalliseen makuun. Paikka, jossa kuningas saa olla yksin.


Seuratkaahan minua, niin mennään tänne. Ai muuten tästä on hienot näkymät tuonne alas. Naisväki seurailee joskus menoa täältä, etenkin jos kyseessä on joku miesten juhlat tai muut tapahtuma, jonne naiset eivät ole tervetulleita.




Aaah, ompas ihanan pehmeä istuin. Tällä kelpaakin lepuuttaa hetki väsyneitä jalkoaan. Hei, älkää kertoko kenellekään, en nimittäin saisi tehdä tätä ja jos jään kiinni, siitä seuraa ainakin kymmenen kovaa raipaniskua selkään, eikä oikein huvittaisi mennä nukkumaan selkänahka hellänä.


Tässä on pieni vierashuone korkea-arvoisille vieraille. Viimeksi tätä asutti Prinssi Erik, mutta nyt hän asuttaa toisella puolella olevaa isoa makuuhuonetta nuoren vaimonsa kanssa.


Ja tässä on kuninkaallinen kylpyhuone, sillä kuninkaallistenkin on joskus peseydyttävä.




Kuten sanottuna, täältä ylhäältä on varsin mukavat näkymät alas.


Kuningattaren oma huussi.




Tässä siis Erikin ja hänen nuoren vaimonsa makuukammio. Ettehän pahastu, että istahdan jälleen hetkeksi, sillä täällä välimatkat on niin pitkiä, että kyllä tuntuu jalolissa. Ei pelkoa, en mitä tässä kovin kauaa istu.




Tässä taas on Kuninkaallinen lastenkamari, jossa sopii oikein hyvin pienten prinssien ja prinsessoiden nukkua. Täällä ei vielä ole asukasta, mutta jo huhutaan, että Erikin vaimo olisi raskaana, joten ehkpä vielä täälläkin pienet jalat tepsuttelevat.




Palatkaamme alas. Tässä on suuri ruokailutila, jossa useimmiten on isojakin pitoja. Nyt viimeksi oli Erikin hääjuhlat ja vaikka tänne ihmisiä olisi mahtunut, ei Erik kovin isoa ihmispaljoutta tänne halunnut. On kokenut kovia näet, eikä vielä oikein osaa olla ihmisten kanssa.
Älkää käsittäkö väärin. Hän on kyllä hyvin huomaavainen, kiltti ja kohtelias mies kaikille, mutta suuri määrä ihmisiä saa hänet ahdistumaan.

Kierroksemme päättyikin tähän ja toivon, että te olette oikein tyytyväisiä näkemäänne ja muistakaa, ei sanaakaan vihollisille. Emme halua heidän tietävän aivan kaikkea linnastamme ja sen mahdollisista heikoista kohdista.